Sijanje travnjaka

Sijanje travne smjese je najpopularnija metoda izrade travnjaka. Najpovoljnije vrijem za sijanje je proljeće ili jesen. Postupak sijanja uključuje pripremu tla, nanošenje sjemena, muljanje i navodnjavanje, a sve to kako bi se sjemenu osiguralo da dobije potrebnu vlagu i hranjive tvari za klijanje.

Pri izradi travnjaka potrebno je pažljivo odabrati vrstu trave koja će najbolje funkcionirati na određenom terenu, uzimajući u obzir različite vanjske čimbenike poput – svjetlost, vlagu i klimu. Tlo treba biti unaprijed pripremljeno. Potrebno je ukloniti sve korove i obogatiti ga hranjivim tvarima.

Nakon što se sjeme posije, važno je redovito ga zalijevati osigurati da trava dobiva dovoljno vode i hranjivih tvari za zdrav rast. Preporuka je sijanje početkom 9 mjeseca kada je tlo još toplo i kreće sezona kiša.

Sadnja trave

Travni buseni

Ako nemate vremena čekati da trava naraste, za Vas je pravo rješenje polaganje travnog tepiha – busena.

Travni buseni ili travni tepih su kultivar travnjaka uzgojen za jednostavno i brzo formiranje gustog i ravnog travnjaka. Ovaj tip travnjaka se sastoji od vrlo malog sjemena, što dovodi do visoke gustoće klijanja. Travni buseni su često korišteni za brzu izgradnju travnjaka na velikim zelenim površinama poput parkova, sportskih terena i igrališta. Imaju jako privlačan izgled i otporniji na sušu i intenzivno korištenje u odnosu na klasičan travnjak


Sadnja se obavlja se tijekom cijele godine, a dobro je izbjegavati ljetne mjesece zbog suše i visokih temperatura.

Scroll to Top